RSS

Vodič vožnje autom

Kako primam puno upita vezanih za vožnju i rentanje auta u Meksiku, napisat ću kako stvari stoje i na što bi trebali pripaziti ukoliko se odlučite na ovaj podhvat.

U Meksiku ne postoje standardna pravila vožnje koja mnogi odnas nauče u autoškoli. Kako autoškola u Meksiku nije obavezna, te vozačku dozvolu možete dobiti bez ikakvog tečaja. Mnoge osobe primaju tečajeve od svoje rodbine, a tek mali broj njih ode u neku od privatnih autoškola. Iako su i te autoškole uglavnom smišljenje da neka osoba u penziji daje satove u svom autu, rijetko imaju i stickere na sebi da se radi o autoškoli.

Kobne situacije i slučajevi na koje bi trebali pripaziti dok vozite kroz Meksiko:

 • Crveno svjetlo na semaforu se rijetko poštuje, tako očekujte da ukoliko vam se upali zeleno, velike su šanse da će druga strana prolaziti “jer nema još nikoga u semaforu”
 • Kružni tokovi funkcioniraju totalno drugačije od naših, naime u meksiku, ima prednost onaj koji ulazi u kružni tok, tako kada ste nalazite unutar kružnog, morate pustit sve one koji ulaze u kružni. Ovo je naravno idiotski jer ubija ideju kružnog toka.
 • Ležeći policajci: u gradovima ima gomila ležećih policajaca, ponekad i na linijama među gradom, neki su označeni, a neki su ilegalni, u smislu da jedna obitelj ima malu trgovinu ispod svoje kuće, i onda sazidaju ležeće policajce, da ljudi prođu sporije tamo, i ostanu kupit-pojest nešto. Opasno kod tih prepreka je što nisu označeni, već su iste boje kao i asftalt, pa kada i sa 50km/h preletite preko toga, moguće da će te odvaliti nešto sa auta.
 • Svaki prostor kojeg ostavite između ruba ceste i vašeg auta, netko će probat iskoristit da vas pretekne. Uključujući ubrzne trake koje služe sa uključenje na neku brzu cestu, tamo obožavaju preticati.
 • Parkiranje na parkinzima supermarketa i slično, meksikanci ne paze na svoje aute, pogotovo u većim gradovima, tako je lako moguće da će vas prebit sa vratima ili ogrebat blatobrane dok vi shopingirate. Ovo nije nikako super kada ste u rentanom autu. Pa je preporučeno sparkirat se možda malo dalje od ulaza, ali biti u zoni sa manje auta.
 • Žmigavci se koriste u sljedećim slučajevima, sva četiri žmigavca dok se vozite znače da je ispred vas kolona i da se promet usporava. Žmigavci se jako jako rijetko koriste za skretanja i slično. Uglavnom svi koriste ruku kroz prozom kojom ti mahnu da će skrenut ili se uključit u vašu traku. Zašto? Pa zato jer ako pokušate skrenut negdje recimo u nečiju traku sa žmigavcem, svi se zaljepe jedan iza drugog i na taj način vas ne puste. Pa ruka uglavnom “smekša” vozače da vas puste.
 • Na autocestama ako se vozite u zadnjoj lijevoj traci (najbržoj) te ako netko ide iza vas, te želi da se maknete, upaliti će lijevi žmigavac, kojeg će imati upaljenog sve dok se ne maknete. Kao da vas želi pretječi, to je znak da želi da se maknete.
 • Ukoliko se vozite iza kamiona i slično, koji vam želi dati prednost da ga preteknete, tj da je čisto ispred njega, upalit će lijevi žmigavac, a ne desni (!!!), ovo je naime opasno, jer može značiti da vas pušta da ga preteknete, ili će zapravo skrenut na lijevo. Vidio sam par zanimljivih situacija gdje su auti završili ispod kamiona, jer je kamion skretao, a ovi od iza su mislili da se može pretječi.
 • Meksikanci su mnogoooo nestrpljivi, pogotovo oni u večim gradovima, nemaju živaca za ništa, niti puštanje prednosti ni za ništa, truba se koristi za sve živo, tako imajte živaca i nemojte bjesniti ako vam svi sviraju dok tražite neku ulicu ili restoran.
 • “Pravilo desne prednosti” – ne postoji, tj postoji, ali ga nitko ne poštuje. Na raskrižju iste važnosti, prednost ima veći i skuplji auto (bez zajebancije)
 • Ulice nisu označene po važnostima, pa ukoliko se nađete na raskrižju gdje ne radi semafor a nema ni policije, pomolite se, i otvorite oči, jer će svi uljetavat u semafor i *ebat mater onom drugom koji je isto ušao
 • Nakon ponoći u glavnom gradu postoji “pravilo” da ne trebaš stat na crveno na semaforu, tako taxisti samo potrube i prolete kroz crveno. Ovo debelo obratite pažnju prije ulaska u semafor na zeleno.
 • Pješak u Meksiku nema prednost! Ovo je full bitno, ukoliko ste pješak, nemojte na silu prelaziti preko zebre, jer vam neće stati, već ako vas ne udari, velike su šanse da vam se izderu da kako se usuđujete prelazit, i dal ste vidjeli da prolazi auto. Kao vozaču, vam je bitno da obratite pažnju na ljude koji pokušavaju pretrčati cestu jer je bilo mjesta za to. Ukoliko stanete na pješačkom i vidno propustite pješake, pripazite u retrovizoru, jer su jako velike šanse da će neki taxi ili drugi idiot pokušat pretječi cijelu kolonu koja stoji na pješačkom. Osobno mi se to desilo gdje je idiot pokosio mamu i kćerku koje su prelazile pješački ispred mog auta.

Iako neke situacije izgledaju smiješne i teške za povjerovati, no tako stvari stoje 🙂

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

 
%d blogeri kao ovaj: