RSS

Po Meksiku

Kako se gibat po Meksiku

Po meksiku se možete gibati uglavnom kao i u ostalim država, samo što su tu udaljenosti dosta velike, te ukoliko planirate putovati autobusom, pripremite si dovoljno vremena, za put ako putujete po danu, ili za odmor ako putujete po noći. Autobusi su idealni ako imate vremena, zato jer nisu pre skupi, i veoma su komotni. Svi ti busevi za dulje relacije od 8+ sati imaju svega 30tak sjedalica (ne ko čazmatrans 70), u nekima vam čak daju neki sok i kikiriki, te imaju TV u kojem puštaju piratske sihronizirane verzije Avatara i Hulka.

Niskobudžetne avio kompanije

  • Volaris: je ako ne najpopularnija (čitaj najeftinija) kompanija za letove unutar meksika, jer lete uglavnom na sve veće destinacije, čak imaju 2-3 destinacije u Americi. Loše je što lete iz Meksiko Citya samo za Tijuanu i Mexicali, u koje ćete ići samo ako ste narco boss ili imate neke pakete za dostavit. Za sve ostale destinacije lete iz jednog malog gradića Toluca koji je nekih sat vremena od grada. No postoje posebni busevi koji će vas za cca 150 pesosa (65kn) odvesti do aerodroma i polaze sa 3-4 lokacije u gradu. Cijene sa Volarisom su oko 1000-1500 pesosa (450-650kn za povratni let) i uvijek imaju neke akcije.
  • InterJet: ima veliku prednost jer leti na skoro sve ove destinacije kao i Volaris, i lete iz glavnog grada, no imaju nešto više cijene od Volarisa
  • Mexicana: je trenutno u stečaju pa ne voze, velika kompanija koja vozi domaće i internacionalne letove i nije jeftina kao navedena dva. No lete iz glavnog grada i imaju odličnu pokrivenost republike i isplate se za vrijeme akcija. Isto tako nude i pakete koji uključuju let+hotel, i zna se naći dobrih paketa za Cancun ili za neku od lokacija u Bahias de Huatulco.

Ovo su kompanije sa kojima sam ja letio i koje mogu reći da su ok, postoje vjerovatno još neke manje kompanije, koje ako je netko letio može mi ih poslati putem komentara dolje pa ih ubacim na listu.

Autobusni prijevoznici

Za međugradsko gibanje 1-3 hr vožnje, mislim da i nije tolko bitna udobnost, no za one od 10+ hr definitivno je, stoga mogu preporučit samo par kompanija sa kojima mi putujemo, koje su svega 50-100kn skuplje od drugih, no razlika je jako velika. Ukoliko planirate unaprijed svoj put, postoji online servis za kupnju karti. Svaka od destinacija ima preporučen terminal, južne destinacije polaze sa terminala koje se nalaze na jugu grada, dok sjeverne obrnuto. Iako možete sjesti na bus i na drugom terminalu, koji put je bolje izbjeći gužve kroz grad dok bus uopće izađe iz grada.

  • ADO: Ovo je jedna od najboljih kompanija za autobusni prijevoz, pod najboljom uzimam omjer cijene/udobnosti/brzine, znači busevi ne staju na svakoj stanici gdje vide potencijalnog klijenta kao Autotrans Rijeka, tako će vam put proći dosta brzo, imaju uvijek relativno kvalitetne filmove i daju sokić.
  • Estrella Blanca: Ovo je kompanija koja isto vozi po cijeloj republici, i nisu tolko loši
  • Estrella Roja: Ova kompanija mi se čak više sviđa nego Estrella Blanca, imaju novije autobuse
  • Pullman: Sa ovom kompanijom mislim da smo putovali samo jednom, i pullman autobusi su dosta ok

Rent a car

Rent-a-car cijene su relativno iste kao i svugdje, jednom davno smo rentali jedan đip (na slici) za dvodnevnu eskurziju i isti nas je koštao oko 600kn za ta dva dana. Što mi se ne čini tako strašno ukolko vas je više. Cijena benzina je trenutno oko 3,40kn za Magnu i oko 4,20kn za Premium po litri.

Iako Google Maps jos nema Turn by Turn opciju za Meksiko, postoji servis (odaberite Englesku verziju) koji će vam izračunati udaljenost do želje destinacije, put kojim morate ići te koliko i kada morate platiti cestarinu. Veoma praktično za planiranje puta i troškova ukoliko idete sa autom.

Ukoliko se odlučite autom po meksiku, preporučamo naš Vodič vožnje autom.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

 
%d blogeri kao ovaj: