RSS

Imigracija

Svako tolko imam upite o tome kako ide proces legalizacije u Meksiku pa ću uskoro napisati kolko je opširnije moguće sami proces.

 

2 odgovora na “Imigracija

  1. Marin

    02/04/2011 at 04:16

    Evo, ako mi iz prve ruke, možeš reći kako proći tamo živjeti, jel se teško dobije radna dozvola, viza…

    Pročitao sam negdje, da su školovani ljudi dobro plaćeni tamo i da se ugodno živi.

    Hvala!

     
    • Davor

      09/04/2011 at 15:46

      Hej Marine, sorry sto text jos nije gotov, intezivno radimo na njemu🙂

      Sto se tice radne vize, imas 3 opcije:

      -jedna je da nadjes firmu u meksiku koja bi ti dala posao, tj da oni podnesu zahtjev za tebe. Pripreme teren (u imigraciji) te da ti onda odes u budimpestu po radnu vizu. Ili da je podignes kada dodjes ovdje. -ovo je po meni najteza opcija, te ovakve situacije su jednostavne uglavnom kada si u hr zaposlen u nekoj firmi koja ima neku offshore tvrtku ovdje, pa se moze dogovoriti da te prebace. To je bi slucaj sa jednim deckom koji je tu.

      -druga opcija je da dodjes ovdje kao turista, i da u tom periodu nadjes firmu koja ce ti dati posao. Recimo da si nasao firmu koja bi ti htjela dati posao, moras u imigracijskom uredu zatraziti izmjenu tvog statusa (iz turista u radnu). Naravno, imigracisjki ured ti moze odbiti zahtjev. U tom zahtjevu, firma ti mora pripremiti neke papire kao sto su placene sve zadnje porezne obveze, njihovu registraciju u poreznoj, te pismo u kojem oni objasnjavaju zasto ce tu poziciju dati bas tebi i ne nekom meksikancu i isto tako moraju opisati tvoju poziciju i placu koju ces primati. (ja sam dobio radnu na ovaj nacin)

      -treca opcija je da zatrazis od imigracijskog ureda da ti prebace status iz turiste u samostalnu djelatnost. Nakon sto ti to odobre, sa tom dozvolom ides u poreznu gdje se registriras u tvom modelu (fizicka osoba sa mogucnostima tvrtke) i naravno u profesiji za koju si kvalificiran. Mene porezna nije trazila nista od skolskih papira, jer je to vec rijeseno u imigracijskom uredu. Kada se registriras kao samostalni djelatnik, imas obveze svakog mjeseca radit poreznu prijavu prihodi/troskovi i naravno godisnju prijavu u 4. mjesecu. (ja sam se nakon prve godine prebacio u ovo zbog vece slobode.)

      Ono na sto bi trebao pripaziti je da ako dolazis, ne uzimas studentsku vizu, jer zakon zabranjuje prebacivanje statusa iz student > radnik. Bar ne legalnim kanalima. Tako da imas vece sanse kao turista. Ja sam svu imigracijsku papirologiju rjesavao sam. Traje mozda malo duze, ali na kraju krajeva se rijesi. No ako imas par tisuca eura viska, uvijek mozes angazirati odvjetnika koji ce vjerovatno sve rijesiti, pa i mimo zakona ako dodje do te situacije. iako ja osobno ne preporucam odvjetnike ni plave kuverte.

      Sto se tice placanja, to je sve relativno stvarno. Ovisi koje si profesije i kolko je tvoja usluga trazena. Meksiko je ogroman i ima brdo ljudi koji rade sve zivo. Ali ako pricas dobro spanjolski (uvjet za posao osim ako nije neka americka firma, jer engleski je ovdje jako slabo prihvacen), i skolovan si, mislim da mozes naci ok posao.

      Ovdje vole europljane jer imamo super poslovne navike, za ono sto meksikanci definitivno nisu.

      Ako imas jos pitanja slobodno pitaj, ja cu se potrudit ovo gore navedeno napisati ljepse svima.
      pozdrav

       

Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s