RSS

Arhiva Kategorije: Klima

Sve o trenutnoj klimi

Kišica pada…

Dva tjedna prije službeno prvog rođendana bloga, započinjem reportom o vremenu. Sa početkom ljeta, u Meksiku počinju i kiše. Iako još nije ono pravo, jer ono tek dolazi, sunce rijetko izlazi u glavnom gradu.

Uragan Beatriz

Za sada postoji podignuta opasnost za pacifičku obalu Meksika od uragana Beatriz, koji je počeo jesti obalu. Pa se ne preporuča odlazak na plaže. Level opasnosti nije jako jako opasan, no kako se more diže dosta visoko (u Acapulcu su 3 auta povučena sa obale u more), ne preporuča se boravak na plaži.

Ovo je drugi uragan u sezoni, i trenutno svojom brzinom vjetrova od 120km/h i padalinama u obliku kiše i leda zatrpava zapadnu obalu. Mještanima i turistima (avanturistima) se preporuča da prate meteorološke izvještaje u slučaju da se situacija pogorša. Više o izvještajima možete pronaći na slušbenoj stranici http://smn.cna.gob.mx/.

Opasnosti od odronjavanja zemlje i povišenja razine mora postoje u državi Guerrero (Acapulco) te Michoacánu, Colimi i Jaliscu.

Ostalo

Kako se i u hr škole polako završavaju, tako su i ovdje mališani još ovih par dana u školi, iako rijetko da imaju nastavu, uglavnom su to “team building” radionice. Kao što znate, ja jedva čekam da klinci odu doma. Promet padne za dobrih 30tak %, što je puno.

Studenti iz hrvatske koji su tu boravili skoro pa cijelu godinu zbog prakse ili semestra su otišli doma, sada čekamo nove, ako si ti jedan od njih, slobodno se javi.

Oglasi
 
2 komentara

Objavio dana 22/06/2011 u Klima

 

Post novogodišnji odmor

Iako je plan bio odmoriti se, Staru godinu smo proslavili na plaži, svega 750km od glavnog grada. Prvi put u povijesti, odlučili smo otići na more u obiteljskom štihu. Oko 24 članova curine obitelji, u 5 auta smo se uputili u saveznu državu Colima, gdje se izretnala jedna kuća na plaži.

Put je bio dosta naporan iako zanimljiv, jer se prolazi kroz različito prirodno okružje, te je malo hladno, pa malo vruće itd. Cijeli road trip u odlasku je trajao oko 11h, jer smo išli po malo duljem putu, da bi zaobišli državu Michoacan, em zbog malo više cestarine (no kraćeg puta), a i zbog toga što tamo trenutno vlada rat sa narcosima i prije malo su se poubijali sa policijom. Iako je autoput sigurniji i prolazi svega 2h kroz tu državu, nismo htjeli riskirati, kako su išle žena i djeca sa nama itd..

Odmor

Iako je plan bio odmoriti se, nakon tolkog puta, potrebno je puno više dana od ukupno 5 kolko smo bili da se odmorimo. Kako nas je bilo stvarno puno, spavali smo na krevetima na napuhavanje, dok smo se cura, pas i ja smjestili u naš šator koji uvijek ide sa nama. Bilo nam je veoma komotno sa obzirom da je bilo jako vruće.

Kako su išle sve curine tetke, sa djecom i unucima, svaka je bila zadužena za svoj čopor djece da ih nahrani ujutro, jaja i grah su klasičan meksički doručak, dal sa kruhom ili tortiljom. Ovo je veoma uobičajeno za meksičke obitelji kada idu na tako veće izlete zajedno. Uvijek se nosi hrana i piće za sve i jede se negdje u letu, jedino što vam treba je nešto toplo da zagrijete tortilje i izmješate par jaja. Ovako je to izgledalo kod nas prvi dan dok smo još bili u jednoj privatnoj kući, prije odlaska na more.

Obiteljski pacijenti

Ako ste ikada putovali u grupama, onda znate da ako ne postoji neki fixni plan, da je dosta teško sihronizirati se sa svima, jer svatko ima svoje gušte dal je pitanje hrane ili posjeta nekih znamenitosti. Tako su sa nama bile dvije osobe, kako ih se ovdje naziva “fresita”, tj fini. Tako im je riba koju smo jeli svega 20m od plaže bila preskupa, pa im nije pasala usluga, jer su kasnili sa izradom svega. No ne shvaćaju da nismo jeli u nikakvom restoranu, već u malom privatnom obiteljskom restorančiću, sa improviziranom kuhinjom, te da ni bolji restorani ne mogu izbacit 25 obroka u 10minuta.

Tako smo kod dolaska nazad u rezidenciju, imali diskusiju od 3 sata, sa dvojicom genijalaca i njihovim obiteljima koji nisu mogli shvatiti o čemu se zapravo radi i uporno tvrdili svoje. To je onaj tip osoba koji glume finjaka, a platili bi kikiriki, znate takve, ima ih svuda.

Klima i ljudi

Klima je bila umjerena, nekih ugodnih 28C, tako da nisam niti izgorio, što je običaj kada idemo na plažu. More je bilo isto ugodno, ni prehladno ni pretoplo. Iako zbog otvorenog mora nismo mogli ići puno u more, jer je struja veoma jaka. A kako me jednom struja odvukla u Acapulcu, to iskustvo ne želim ponovit nikako. Tako se nas par muških držalo ruba i uživalo u jakim valovima.

Ljudi u tim malim gradićima su totalno drukčiji od chilango-sa (chilango=stanovnik glavnog grada). I sa razlogom ih nitko ne voli, a bome ni ja, što ste mogli skužiti iz mojih postova, mislim da se slično može usporedit kada vidite purgera u dalmaciji. Ljudi u tim malim gradićima i selima su smireniji, nisu bahati i puno puno su ljubazniji od onih u mexico citiju. Kako ih ovi iz glavnog grada tretiraju kao obične seljačine, nije ni čudo da ih nitko ne voli.

U Colimi, je isto tako i jedan vuklan, koji je aktivan, i svako tolko se može vidjet užareni vrh i dim. To je onaj sa sivim vrhom od pepela hehe.

Sve u svemu je bilo dobro, vjerovatno ćemo opet ići svi zajedno za nekih 10 godina, ali smo se ljepo zabavili i tih par nesuglasica nije poremetilo odnose između nikoga.

 
Komentiraj

Objavio dana 05/01/2011 u Hrana, Klima, Život

 

Stigla zima

O da, bome je, kako svako jutro izvodim psa oko 7, imam priliku osjetit svježinu dana na svojoj koži. Nakon pomaka sata prije koji dan, više nije mrak. No u zadnje vrijeme, zadnjih tjedan dana se klima užasno mjenja. Tako prolete skoro pa sva 4 godišnja doba u jednom danu. Te je izrazito teško znati što staviti na sebe prilikom izlaska vani.

Tako je danas oboren rekord za najnižu temperaturu, izmjereno je oko -1C° u 7h ujutro. Tokom dana temperatura poraste do nekih 25C, što je dosta ugodno, i onda navečer opet padne. Prije dva dana nas je iznenadila kiša, koja je u ovo razdoblje čudna.

Vjerovatno mislite, ah bude kod nas i do -10, znam da se u hr znaju spustiti temperature i niže od ove, no važno je napomenuti da u meksiku ne postoji grijanje. Znači rijetko tko ima grijanje u stanu. Ni centralno ni na drva. U glavnom gradu je zabranjeno loženje na drva zbog smoga i zagađenja, samo nam još i dim drva fali. Iako se može osjetiti u zraku u zimi, kako za neke zakon ne važi puno.

Mi imamo neku mini kinesku električnu grijalicu koja nas spasi malo kada baš zagusti. Al kako najavljuju, bit će gadno ove zime hehe. Al dobro, iako volim zimu u meksiku jer je uvijek vedro i tokom dana se zna zagrijati za neku laganu trenirku, a i ono najbitnije, ljudi preferiraju ostati doma i ne izaći. Pa se može reći da i nema tolko gužvi vani.

Usto, počinje Božićni ugođaj (iako ovdje već od 9mj), gdje se sve kiti i malo kome se to ne sviđa. Samo još fali da padne snijeg. Jel sam spomenuo da mi jako fali snijeg? Da, veliki sam fan snijega.

 
1 komentar

Objavio dana 05/11/2010 u Klima

 

Kiša pada, trava raste

Službeno je počela kišna sezona koja traje uglavnom tokom ljeta. Ja sam jedan od onih koji voli biti u stanu dok vani lije kiša, a tako je skoro svaki dan. Kišna sezona donosi nekoliko dobrih i loših stvari. 

Dobre su one da je jako ugodno spavati navečer uz zvukove kiše uz što smo u potkrovlju. Temperatura je ugodna, prosječnih 15-22C, pa je pravo osvježenje uz normalnu sparinu i vrućinu gradskog asfalta. Osim same kiše, ljeto donosi jednu predivnu situaciju, a to je da su godišnji odmori. Mogu reći da 40% stanovništva odlazi iz grada i da je grad doslovce pust, u pokojim trenutcima podsjeća na neki post apokalipstički grad. I to traje jedno 2 mjeseca. Čovjek se jako lako navikne na mini gužvice u super marketima, kinima i semaforima, tolko da se osjećate baš nostalgično na kraju ljeta.

Loših ima, no mislim da su uglavnom dosta pasivne. Kako sam već spomenuo, živimo u potkrovlju, a to znači da se svi prozori moraju provjeriti, kako je kvart star 40tak godina, u to doba nisu planirali odvode kiše, pa nam u jednom dijelu malo ulazi voda. Auto mi ima krovni prozor, a to znači da moram odštopati odvodne kanale, jer u protivnom ću imat lagunu u autu. U ovom trenutku kiša već pada par dana sa kratkim pauzama.

Još jedna stvar koja je loša kada pričamo o kiši je ta da je stanje cesta jako loša, asfalt se samo krpa i nakon par mjeseci je tamo opet rupetina. Kada padne kiša, pokrije sve te ljepe rupe koje narastu i do 80 cm promjera, sto kada preletite preko toga, pitate se dal još uvijek imate kotače.

Uragan Alex i poplave

Uz kišnu sezonu tu su i uragani, koji je ovaj mjesec posjetio sjeverni dio Meksika, i iskreno, ne bi htio biti u njihovoj poziciji. Zbog visine i položaja okruženog vulkanima Meksiko City je dosta siguran od uragana. No iako nemamo uragane, imamo poplave. Do poplave dolazi kod svake veće kiše koja traje više od jednog dana, a problem je što su ljudi navikli bacati sve što mogu kroz otvore odvoda kanalizacije na ulicama i cesti, i onda se na kraju žale kako grad ne radi ništa po tom pitanju, a sami su krivi.

Kada se kroz period skupi dosta smeća u tim odvodima, jednostavno ne izdrže kapacitet vode koji stiže sa okolnih brda. U tom trenutku voda počne izlaziti van, dizati otvore, i ulaziti u stanove i kuće. Grad radi na jednom mega tunelu ispod grada sa kojim planiraju odvest svu tu vodu negdje drugdje.

 
Komentiraj

Objavio dana 08/07/2010 u Klima