RSS

Kvaliteta zraka i aktivnosti na otvorenom u Mexico City-u

15 tra.

Članak je originalno napisan za novi portal Večernjeg lista “Moja Hrvatska” te ga u potpunosti prenosim tu na mom blogu. http://mojahrvatska.vecernji.hr/nas-dopisnik-iz-meksika-nema-trcanja-i-voznje-biciklom-1076503

Kad spominjemo kvalitetu zraka u svjetskim metropolama, točnije smog i zagađenost, prvi grad na koji pomislimo je Peking. Mexico City i njegovih 22 milijuna stanovnika također su žrtva ovog ozbiljnog problema velikih središta. U prosjeku, jedna osoba dnevno provede tri sata vozeći se do svog radnog mjesta i natrag. Osobno poznajem neke ljude koji svakodnevno na javni prijevoz gube čak četiri sata. Loša infrastruktura navela je gradsku vlast da posljednjih nekoliko godina počne uvoditi razne akcije pomoću kojih bi se smanjila upotreba osobnih automobila i potaknulo ljude na javni prijevoz. Uz to, predlaže alternativne načine kao što su bicikli ili dijeljenje vozila među zaposlenicima.

To je naravno mnoge probudilo, no isto tako je naljutilo dosta Meksikanaca koji obožavaju svoj automobil i ispod časti im je koristiti se nekim drugim prijevozom. Tijekom prošlog mjeseca u Mexico Cityju zabilježena je najniža kvaliteta zraka, toliko niska da su gradski oci morali poduzeti nešto više. Osim upozorenja djeci i trudnicama kako ne smiju provoditi previše vremena izvan svojih domova, ustraju na smanjenju svih fizičkih aktivnosti, poput trčanja ili vožnje biciklom. Zakon Hoy No Circula (danas ne vozi) na snazi je od travnja do lipnja, a u prijevodu znači kako svaki automobil, ovisno o broju tablice, ne smije voziti jedan dan u tjednu. Moja registracija završava brojem devet, tako da imam zabranu vožnje petkom i svake pete subote. Zakon jedino ne vrijedi za vozila hitnih službi i javnog prijevoza te za automobile koji koriste električni pogon ili plin.

Sve ove promjene napravljene su kako bi se smanjila zagađenost zraka. Zvuče odlično, ali samo u teoriji. Nažalost, ono što smo trenutačno dobili je opći kaos u gradu. Neorganizirani, zastarjeli i po mnogima štetan javni prijevoz, nije bio spreman na toliko novih putnika. Tako sada imamo veće gužve. Teretna vozila koja u središte grada dopremaju namirnice, blokirala su sve ulaze jer ih nisu pustili unutra. Neke je ovaj zakon iznenadio pa ili “nisu znali”, ili jednostavno nisu došli do svog odredišta prije nego što je njihova tablica izgubila mogućnost vožnje. No, neki su zaradili. Uber je zbog veće potražnje pokrenuo svoju dinamičnu cijenu, a korisnici su znali plaćati do deset puta veću naknadu od uobičajene.

Iako je propis već tjedan dana aktivan, kvaliteta zraka još uvijek je loša. Kad će se poboljšati, nitko ne zna. U međuvremenu su neke političke stranke već poslale prijedlog za izmjenu zakona kako bi se napravila iznimka za teška vozila i uvoz hrane.

Na sljedećem linku možete vidjeti najnovije snimke iz zraka.

 
Komentiraj

Objavio dana 15/04/2016 u Život

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

 
%d blogeri kao ovaj: