RSS

Supervia i širenje grada

08 sij.

Supervia je cesta koja nije autoput, ali se može voziti brzo po njoj.

Kratka povijest širenja grada

Mislim da svi znaju da je Mexico City čudovište od grada. Ima najdužu avenidu na svijetu, Avenida Insurgentes je duga skoro 29km, i proteže se od juga pa do sjevera grada. Kako bi ubili promet na toj avenidi, evedena je posebna autobusna linija zvana Metrobus, koja je jedna od organiziranih sredstava javnog prijevoza. Pri tom su makli one druge kante od autobusa i divljeg prijevoza.

Kada se grad počeo jako širiti, i kada se pojavila velika potreba za ulicama većeg kapaciteta, grad je izmislio jedan predivni zakon. Prije dosta godina, gradom su povučene horizontalne linije koje se zovu Ejes (neki prijevod bi bio osovine). Tako imamo Eje 1, Eje 2, Eje 3 Jug itd.. Ona prolaze istočno-zapadno i obrnuto. Sastoje se od 2-3 trake.

Ono zanimljivo je, što je i mene zaintrigiralo kada su mi pričali o tim ulicama, je kako da se u krcatom gradu može napraviti mjesta za tolke ulice. Vrlo jednostavno; projektanti odrede koja je ruta najbolja da se napravi ulica. Onda izađu službenici na ulice i poljepe na kuće i zgrade obavijest da ti ljudi imaju par mjeseci/godina da se presele na lokacije koje im oni preporuče ili da se jednostavno isele. Zbog toga se danas mogu vidjet kuće na raznim brdima.

Kuće bez fasade, sivilo nad sivilom, kako volim reći. Te kuće su one koje sam vam spomenuo, koje su na raznim klizištima, te bude gadno kada pada kiša.

Nova Supervia

Nova supervia je planirana svega 5min od nas, u delegaciji u kojoj živimo. I trebala bi spojiti sjeverno-zapadni izlaz iz grada sa jugom. Ovo će biti jako dobar potez jer će uvelike smanjiti promet koji trenutno nastaje prema sjeveru grada. No, trenutno vladaju veliki protesti ljudi, koji se protive izgradnji takve linije, jer su prisiljeni iseliti se iz svoje kuće. Naime zakon koji je donešen neznam kada, daje mogućnost vladajućima da po potrebi i interesu premjeste ljude iz svojih kuća na drugu lokaciju.

Već je počela akcija čišćenja, i Granaderos (specijalna postrojba policije, sva u plastikama, spremna za titranje bubrega) je već na terenu, da smiri narod ukoliko dođe do sukoba. Poputno razumijem ljude koji su u toj poziciji. Nije baš ugodno da vas doslovno izbacuju iz vaše kuće koja je na listi za demolaciju, jer se tamo gradi autocesta. Tim ljudima su predstavljene nove lokacije, i vjerovatno neka financijska kompenzacija, no nekako mi se čini da taj novac nije dovoljan da zamijeni obiteljski stvoreno.

 
Komentiraj

Objavio dana 08/01/2011 u Život

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

 
%d blogeri kao ovaj: