RSS

Poslovna logika

23 pro.

Jučer sam nosio auto na klasični godišji servis u istu radionicu gdje i prošle godine par puta. Sviđa mi se kako rade, koriste sve original dijelove, definitivno nisu najeftiniji, uz to što skoro pa svatko popravlja aute ispred svoje kuće. Ovo je privatna VW i Seat radiona.

Klasična radionica u meksiku:

Ono što je interesantno kod meksikanaca je da nisu baš poduzetni. Ne razmišljaju o budućnosti. Ovdje naravno pričam o malim i srednjim poduzetnicima/privatnicima. Oni preferiraju naplatiti više ili odradit posao fušerski i izbjeći moju preporuku i kontinuiranost u korištenju njihove usluge.

Ovaj “biznis” plan je zapravo jako glup, jer dobit 100kn recimo više za popravak glupih gumica na tušu “jer je nabava gumica poskupila 50kn + 50kn ruke”, je bedastoća, jer tog vodoinstalatera neću više nikad zvat za ništa niti ga preporučit. Al on je bogatiji za 100kn. Ovakvu praksu prakticiraju gotovo svi i jako je rijetko naći nekoga tko nije takav.

Servis štednjaka

Kad smo se prije 6mj preselili u ovaj novi stan, bilo je razlika u plinu kojeg koristimo za bojler i štednjak. U starom stanu smo koristili 2 velike boce od 20L plina, koje smo svaki mjesec kupovali. A u novom stanu imamo gradski prirodni plin koji je drugačiji od onog u bocama. Potrebno ga je puno više količinski da zapali vatru, no zato je duplo jeftiniji od onoga u boci. Naš štednjak nije baš dobro daio, tj nije skoro pa ni radio, jer protok plina nije bio dovoljan.

Kako živimo u naselju, svakih 2-3 tjedna nam netko od ponuđača raznih usluga pokuca dolje, i ponudi nešto. Tako je jedan dan pozvonio “plomero” iliti lik koji popravlja sve sa cijevima, voda/plin itd.. Iako nisam imao puno para kod sebe, pozvao sam ga da procijeni kolko bi bilo posla i dal se šta može napraviti. Iako vidjevši da sam stranac, vjerovatno su već kalkulirali za kolko će me opelješit, klasičan meksički mentalitet, zdrpi i zbriši.

Naravno da se ta “procjena” svela na to, da su oni od 4 “ringle” sredili jednu da radi ok. I rekao da to košta 300 pesosa (140kn). Ja sam ga onda pitao da kako tako puno, da kolko dođe za sve, pa sam dobio da sve ukuno košta 600 pesosa (280kn). Ja reko dobro, samo što sada nemam sve, pa ću kada dodje cura dati vam ostatak. Ok, oni (striček i njegov šegrt) su počeli razmontiravat i optimizirat štednjak da radi ok. Kako sam već imao prakse, znao sam da ih moram imat na oku, i onda sam skužio da je klinac polomio jedan nožić u toj cijevi, i da nisu mogli više odštopat to.

Iznenada su se pokupili, ostavili alat i otišli, i na izlasku rekli odmah se vraćamo. Ja reko pa dobro.. Vratili su se nakon 2h, sa izlikom da su trebali ići po jedan dio na drugu stranu grada (iako imam homedepot na 10min od mene). Al sam reko ajd dobro, i nakon završetka radova, ja mu potvrđujem cijenu od 600pesosa, al on meni govori, “600 + 200  onaj dio koji smo zamijenili”, ja kažem pa kome si rekao da treba to zamijenit, a i štednjak je bio praktički nov, on meni “ne ne, vi ste rekli da želite da to radi kako treba”, ja rekao, pa šta nije mali sjebo tu cijev, pa ste zato otišli. Da “ne ne ne”, i ništa, oni na izlazu, i ja rekao, onda, šta ćemo sa obzirom da obojica znamo šta se desilo… Pogodili smo se na 700pesosa, sa time da sam progutao knedlu.

Eto, o tome  sam vam govorio, da taj biznis plan, on je sada teži za 40kn ali nikada više ga neću zvat niti preporučit nikome. Čak su se potrudit zblamirat ga svaki put kada ga vidim da ide po naselju.

Servis auta

U ovoj radionici, nekim čudom, rade pošteni meksikanci, bar za sada, možda i zato mu je radionica uvijek puna. Napravio sam mu listu što je trebalo provjerit, uz to da promijeni pakne na kočnicama i napravi generalni servis kočnica. Procjena za to je bila oko 1300kn samo a te kočnice, no sutradan me zvao, i rekao da su provjerili kočnice što će naplatiti, no da nije potrebno još mjenjat ništa jer da imaju još pola života. Isto tako za zračni filter i još par sitnica. On je vrlo lako mogao zaradit 2soma kuna samo tako. No nije, bio je pošten i rekao da to nije potrebno mjenjat još.

On zna da ću se ja vratit i sljedeće godine i da ću sigurno donjeti još nekog tamo. Takav biznis plan me oduvijek fascinirao, jer ovakav način je vrlo čest u hrvatskoj. No ovdje, kako ljudi nemaju povjerenja u nikoga, možda je i zbog toga tako teško naći ovakve ljude.

 

 
Komentiraj

Objavio dana 23/12/2010 u Život

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

 
%d blogeri kao ovaj: