RSS

Cochino = svinja

07 stu.

Ima jedno pravilo među blogerima koje glasi ako si ljut ili te nešto upiklo u živac, ne približavaj se facebooku/twitteru/blogu. Vjerovatno ćeš napisati nešto što ćeš kasnije htjet pobrisat.

Jučer navečer, kao i svaku večer vodim psa van da obavi svoje posliće, i šetamo kroz naselje gdje živimo. Naselje je puno ljudi svih dobi, i starijih koji su tu od 60tih kada je naselje izgrađeno, mlađe generacije sa djecom, generacije bez djece, i na kraju brdo djece. Naselje je tolko veliko da ima i svoje 2-3 osnovne škole. Iako sam već pisao o ovom naselju. Veoma ugodna atmosfera sa puno zelenila itd…

Šetnja psa je moram priznat kompliciranija od šetnje malog djeteta. Pas non stop njuška, a kako se radi o štencu, sve što nije kamen, mu izgleda jestivo. I to je ono što mi je jučer diglo tlak. Neka xy žena je iz zgrade spustila kraj ulaza jednu vrećicu punu pilećih ostataka, vjerovatno za živine koje su vani, vjeverice i pokoja mačka. Miris će vjerovatno povući ostale divlje pse koji žive u gradu sa kojima grad inače ima problema, no o njima su pisat drugom prilikom. I naravno ovaj naš odmah tamo, i kako misliš da samo njuška, on se počne gušit tim pilećim kostima.

Ja mu naravno odmah pokušam to izvuć iz usta, al ako imate psa onda znate da koji put to nije baš lako, pogotovo ako pokušava to progutat samo da mu ne uzmeš.

Vječno pitanje

Možda sam stvarno ja, možda se još nisam tolko izmeksikanizirao da kažem da me stvarno briga za sve što se dešava oko mene. Da me ne zanima što će se desiti sa smećem koje netko baci kroz prozor. Ovdje se naravno ne radi o pojedincima. Znači ja onako po onome što sam i gdje vidio, 95% stanovništva glavnog grada ne mari niti ga je briga u kojem će stanju ostaviti mjesto gdje je boravio neko vrijeme, i ne samo to, tamo gdje živi.

basura en TuxtlaTužno je koliko njih misli da ako ostavi smeće negdje na kupu da će to netko sa vremenom pokupit…

Netko će reć, pa neobrazovan narod, ne znaju za šta služi kanta za smeće, nisu bili taj dan u školi bi rekli kod nas. No ista stvar se može vidjet i u UNAMu, glavnom i javnom sveučilištu u Meksiku. Pošto se radi o jednom ogromnom kompleksu, stvarno je veliko. No ukoliko se uputite jedan dan tamo, primjetit ćete da je puno smeća. Lik jede sandwich i sok, i ispadne mu uz rub ceste taj papir i tetrapak. Pa ukoliko to vidim, i nadrkan sam tolko da nešto kažem, šapnem mu onako da mu je nešto ispalo. Neki kada vide stranca, bude im neugodno, pa kažu joj da.. Neki vjerovatno koji su pri kraju studija pa ih još manje zanima išta, kažu da to nije njihovo.

Tako da sam i došao do tog zaključka da se ne radi o tome dal je netko obrazovan ili je sa sela. Nekako im je to u krvi da ih nije briga ni za svoju djecu, ni za susjedovu, ni za nikoga. Samo gledaju na sebe. I takvo ponašanje ih dovodi do tamo gdje jesu danas. Meni su ovakve teme odlične u meksičkom društvu, jer kao svih njih zanima što jedan stranac misli o njihovoj zemlji. No kada onda podijeliš ono što je očigledno, onda završiš kao netko tko ima nešto protiv njih. Naravno ima onih koji se slože sa time, jer poznaju svoje sunarodnjake.

Palomas se regocijan con el inicio de la CuaresmaVeoma klasična slika u Meksiku, kad netko nezna čemu služi kanta onda to ovako izgleda

Život ovdje nije lak po tom pitanju, i stvarno je potrebno pun klinac vremena da prođe da se probaš naviknut na te stvari. Sljedeće subote je susret hrvata ovdje, i upoznat ćemo nekoliko hrvata koji su već jako puno ovdje. Baš me zanima kako oni na to gledaju i ne bih se čudio da su se već 100% izmeksinanicirali, te da su kao oni, jer nakon nekog vremena se pitaš, ako njih nije briga za svoju državu, zašto bi onda stranci trebali brinut se. Iako bi netko pomislio da se to može izlječit, ne može. To je generacijski problem koji je već zadnjih 200 godina tu, tako da je vrlo teško riješit ga se, vjerovatno se nitko više niti ne trudi educirat novu djecu da su izmislili koš za smeće.

Trebao bih pokrenut upitnik, rezultati bi bili veoma zanimljivi.

 
Komentiraj

Objavio dana 07/11/2010 u Protiv, Život

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

 
%d blogeri kao ovaj: