RSS

Tehnički pregled

07 lis.

Danas sam otišao napraviti tehnički pregled na autu kojeg je potrebno raditi dvaput godišnje i košta oko 120kn. Pregled se sastoji od ostavljanja auta tehničaru koji gurne neku cijev u auspuh i malo da gasa, svega 10min na traci. Uglavnom se mjere samo ispušne vrijednosti. Tolko o tehničkom, a dal vam visi far ili nemate retrovizor, to i nije tolko bitno sa obzirom na pravila vožnje koja (ne)postoje u Meksiku.

Tajne zanata tehničkog su zapravo izbjeć gužve, jer se ovaj 10minutni posao može pretvorit na 2-3h čekanja. Naime, kako imate dvaput godišnje termin, taj termin traje 2mj, znači unutar tih 2mj morate otići napregled sa autom. Moj termin je ožujak/travanj i rujan/listopad. Naravno da su najveće gužve zadnja 3-4 dana, jer svi idu u zadnji tren, jer iskreno, osim te aka kontrole, radi se o čistom gubitku vremena. Kada vidim kakvi svi auti se nalaze na trazi, stvarno me nije strah za mog limenjaka iz 2005.

Tenencia = neki x porez

Godine ’68 je uveden jedan predivan porez kojeg moraju platiti svi vlasnici auta po autu i godini proizvodnje te prvobitnoj cijeni. Porez je izmišljen kako bi se napunio državni budget prije olimpijskih igara koje su se održavale te godine. NO, kada se kasa prasa fino punilo, teško je lopovčine bilo skinut sa tog poreza, tako se i dan danas taj porez plaća.

Kamo ide i za šta je, za olimpijske više nije, to je sigurno! Svaki predsjednik kao i u hr, prodaje malo magle sa praznim obećanjima, pa tako je i lokalni obećao da će ukinut taj porez na aute, evo prošlo par godina, još uvijek se ukida.

Mafija

Al nije porez ono što mene brine, već mafija koja stupa nakon što se prođe taj drugi tehnički. Naime, da bi otišli na drugi tehnički pregled, morate imat plaćenu Tenenciu (koja se plaća početkom godine). Ja sam moju platio tek prije malo. Znači bez tog poreza ne možete na drugi tehnički, a bez drugog tehničkog nemate naljepnicu na autu, a bez te naljepnice automatski vozite kao “neispravno vozilo”.

E onda dolaze famozni genijalci, idijoti, primitivci, ubaci-neku-prljavu-riječ tip likova, koji vam fino razbiju staklo i odnesu taj dio stakla na kojem je ta naljepnica tehničkog pregleda. O da da, nije bitno na kojem se staklu nalazi zaljepljeno. Iako se na naljepnici nalazi vaš broj tablice, mislim da su tolko razvijeni da im nije problem to zamijeniti. Tako vi imate razbijeno staklo, koje ajde, bar osiguranje u meksiku dobro pokriva, tj platite tek mali postotak. Al mislim da je gubitak vremena i novca najviše problem kod ovog slučaja.

Evo par slika koje sam ja slikao na autu moje meksičke tetke za potrebe osiguranja, kojoj su prošle godine u ovo doba maznuli naljepnicu.

Kao što se može vidjet na slikama, ovo je izvedeno veoma profesionalno jer je uzeta samo potrebna naljepnica od ukupno 4. Ove naljepnice su inače isto idiotska metoda, jer dobijete dvije na godinu, a rijetko tko da ih skine, jer su zaljepljene sa nekim maxi ljepilom a i skidanjem se potrgaju… Tako auto star 10tak godina ima naljepnice ko neki kombi iz lunaparka.

 
Komentiraj

Objavio dana 07/10/2010 u Život

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

 
%d blogeri kao ovaj: