RSS

“Ninis”

11 ruj.

Ovo je samo jedan od onih globalnih problema koje Meksiko ima sa stanovništvom. A tiče se mlađe populacije, te službena brojka obuhvaća ni više ni manje nego 7 milijuna mladih.

Mexico Emos 3O čemu se točno radi, tko su “Ninis”-i? Ninisi su posebna generacija mladih koja ne studira niti ima posao te se može reći da su prepušteni sami sebi, iako to ne znači da nemaju roditelje. Ta “djeca” su potpuno obeshrabljena za ikakvu aktivnost te se ne vide kao netko u budućnosti. Brojka koja raste pokazuje da se radi o veoma ozbiljnom problemu te ih Meksiko pokušava riješiti no bez pomoći roditelja i novca za ustanove je teško postići rezultate.

Vjerovatno ste čuli za “Emo”-se ili “Generaciju X” koji prethode “Ninis”-e, i ovaj problem nema samo Meksiko, no kako nisam baš previše upućen u statistike ostalih zemalja nema smisla da uspoređujem. Naizgled prolazni peh, određene institucije ga shvaćaju dosta ozbiljno. Osoba koja nema previše interesa što će sa sobom, ne može biti dobro.

Gdje počinje problem?

Dia del niño 2006Problem počinje u ogrominim gradovima kao što je Meksiko City, gdje ti mladići kao djeca imaju snove, sanjaju kao i sva djeca što žele biti, no već kroz veoma loš državni edukacijski sistem, neodgovorne roditelje, oni polako gube nadu. Visoke škole godišnje odbijaju oko 200 tisuća mladih u glavnom gradu te oko 100 tisuća u ostatku države. Kasnije možda prolaze kroz ugovorno zapošljavanje na par mjeseci koje ih ne uči dugotrajnoj odgovornosti. Te se može reći da su doslovno izgubljeni.

Famozni roditelji, koji odgoje djecu na način da ne moraju radit ako to ne žele, te im daju dosta toga serviranog, samo pogoršava situaciju. Ti roditelji ne moraju biti posebno bogati iako jesu u većini slučajeva, problem se javlja i u srednjem staležu, onom normalnom. Imam peh da poznajem bar dvije takve osobe, koje se izgledom ne razlikuju posebno od ostalih, no imaju 28 godina, završili su fakultet prije nekoliko godina, no ne rade ništa. Uzdržavaju ih roditelji gdje žive i na pitanje kako ide posao, uglavnom odgovaraju da čekaju pravi posao.

Te osobe čekaju idealan posao, sa idealnim povlasticama i plaćom. Kada čujete neke od očekivanja tih ljudi, pitate se dal će se te osobe vratiti u realnost. Moji poznanici traže posao skoro pa 10 godina. Otkad su završili srednju školu, valjda te osobe čekaju da im netko servira sve pred nos, i neće ništa poduzeti da pridonesu k tome. Naravno, ovo nije poseban slučaj “Ninis”-a, no jako često upoznam brdo ljudi koji su u ovoj situaciji.

Rješenje problema

Kada uvidim neki problem, po meni je uvijek dobro imati možda neku svoju viziju rješenja tog problema, da ne bi ispalo da se samo žalimo a ništa ne radimo hehe. Naravno da nisam kvalificiran za izmišljanje rješenja za ovu situaciju niti ću se truditi izmisliti neko specijalno rješenje, no mislim da bi se većom pažnjom roditelja na tu djecu, i ne serviranja svega na gotovo, puno pripomoglo rješavanju ovog problema.

 
1 komentar

Objavio dana 11/09/2010 u Život

 

Jedna odgovor na ““Ninis”

  1. Popeja

    14/09/2010 at 10:48

    Nemoj biti emo da te nebi lemo:)

     

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

 
%d blogeri kao ovaj: