RSS

Monday report: počela je škola

23 kol.

Ja sam inače preko tjedna ranoranilac, iako se niti preko vikenda ne uspijem naspavat. No danas me je probudio zvuk motora policijskog helikoptera. Došao je dan kada se 23 milijona malih meksikanaca željnih učenja, vraća u školu. Već se prošli tjedan mogla vidjet povećana aktivnost po trgovinama i knjižarama.

Trafico, México DF 080811Zašto se stvara tolka panika, pa osim što je stvarno puno djece ponovo na cesti, sa njima su i njihovi roditelji koji voze ili voze u javnom prijevozu svoju djecu do vrata škole, i onda popodne idu opet po njih. Naravno to praćenje djece prestaje kod djece koja već imaju 13-14 godina. Ja se iskreno nadam da danas neću morati ići nigdje iz officea i da ću izbjeć kaos koji će nastat.

Mislim da tu gužvu niti ne stvaraju tolko auti, već neorganizirani javni prijevoz autobusima, koji se tek u zadnje vrijeme kao normalizira i dovodi u normalu. No još uvijek su glavni uzročnik gužvi zbog svog idiotskog načina vožnje i mogućnosti da vam stane gdje god poželite. Dal na sredini ceste, usred semafora i slično.

Etape školovanja

Poesia coral.Meksiko ima malo drugačiji sistem školovanja nego Hrvatska. Iako se na kraju skoro pa svede na isto. Evo kratke liste što prosječni meksikanac prođe na putu do svoje zrelosti. Al sam ovo napisao haha:

  1. Primarna škola (Escuela primaria): Počinje od 6g starosti i traje 6 godina. Ovdje uče čitati, pisati i osnovnu matematiku, onu sa lopticama.
  2. Sekundarna škola (Escuela secundaria): Počinje nakon primarne, kada dijete ima 12-13 godina osim ako nije ponovio koji razred. I ova škola traje 3 godine, te je zamišljena da pripremi učenike za radne navike i da omogući da se snalazi sam u životu. No kako će učenik imat tek 15-16 godina, pitam se kolko će biti spreman.
  3. Srednje obrazovanje (Educación Media Superior): ova škola nastupa nakon sekundarne i traje 2-3 godine. I priprema učenika za visoko školovanje tj fakultet. Također je zovu i Prepa (valjda od preparar~pripremiti). Neobavezno
  4. Fakultet 4 godine. Neobavezno

Kao što možete vidjeti, prosječni (m)učenik prođe kroz brdo školovanja. Nažalost to ne znači da je nad-pametan, nego da će vjerovatno puno brže izgubit volju za učenjem, te se izgubit negdje putem. Prosječni meksikanac nema Srednje obrazovanje (3), te sa 15-16 godina već počinje raditi. Ovo samo govori o lošem edukacijskom planu, koji ostavlja puno rupa da učenik ostavi školovanje i kako ga zakon to ne obvezuje, nemaju puno izbora.

Postavljanjem srednje škole kao obavezno u hrvatskoj se to izbjeglo, te iako bez fakulteta, prosječni hrvatski učenik sa 17-18 godina je prilično spreman za obavljanje većinu tehnički-administrativnih poslova.

 
Komentiraj

Objavio dana 23/08/2010 u Monday report

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

 
%d blogeri kao ovaj: