RSS

Zakon Arizone o useljeništvu

14 srp.

Još uvijek se ova tema vrti po novinama i webu. Za one koji nisu upućeni, radi se o prijedlogu zakona američke savezne države Arizona koja bi dopustila agentima da zatraže dokumente bilo koga tko im se učini sumljiv, te ukoliko nije legaliziran, da ga sankcioniraju dal deportacijom ili batinom. Meksiko je dosta zabrinut, jer većina useljenika u Arizoni su baš meksikanci, koji odlaze u posjet svojim rodbinama ili su samo u potrazi za Američkim snom tj noćnom morom, i tamo ostaju, neki se legaliziraju, no vjerovatno je veliki broj ne legaliziranih.

Iako je u Meksiku situacija malo drugačija od USA po pitanju imigracije. Proces je mukotrpan, i zatjeva puno živaca i vremena (naravno nisam jedan od onih koji podržava mito i korupciju), novaca za naknade i odlazaka u imigracijski ured, nije nešto što bi htio izbjeć i živjeti ilegalno . Status ilegalca u nekog državi je po meni samo privremen status naravno ako je nužan. Živjeti bez papira je doslovno nemoguće, ako pričamo o nekom normalnom životu. U mom slučaju, kao stranac sa radnom vizom iliti ne-useljenik sa radnim obavezama imam skoro pa sve povlastice kao i domaćini, osim glasovanja i nacionalnosti.

Ne podržavam ilegalce, jer gledajući generalno, na ovaj ili onaj način generiraju trošak državi, dal kroz zdravstvo ili troškove transporta ili čuvanja istih u zatvorima, koje se na kraju financira iz poreza kojeg plaćaju ostali građani. No način na koji to radi USA je totalno van normale, i totalno se slažem da se radi o kršenju prava imigranata.

Mnogi smatraju taj zakon kao rasistički, pa je iz tog razloga narod dosta podijeljen i u samoj Arizoni. Što je dosta primitivno, bar za USA, koja glasi kao primjer demokratske zemlje.

Kako to radi Meksiko?

Meksiko isto ima problema sa imigrantima koji se ne žele legalizirati. No svake godine u novinama izlaze oglasi imigracijskog ureda, u kojem pozivaju sve ilegalce da dođu i legaliziraju se. Proces je možda malo drugačiji za te osobe nego za druge. Možda trebaju platit neku kaznu no mislim da im je u interesu imati što više legalnih posjetitelja, pogotovo koji obavljaju neki posao u Meksiku.

Par parodija na temu


 
Komentiraj

Objavio dana 14/07/2010 u Život

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

 
%d blogeri kao ovaj: