RSS

Monday report

12 srp.

Probuditi se sa suncem na prozoru, na početku novog radnog tjedna je baš ugodno. Iako se to brzo promijenilo kada sam se probao otuširati. Inače zbog štednje vode u našem naselju, pošto je veliko, nam gase vodu nasumično navečer, ne svaki dan ali uglavnom svaki. I to traje od cca 22-05h, no još nije došla od jučer.

Kako grad ima ozbiljnih problema sa vodom, te su ovakve akcije učestale u gradu. Nadam se da će sada ova kiša malo napuniti rezerve te da nećemo ostati bez vode ove godine kako su najavili.

Nova prometna pravila u gradu

Roxanne put on the red lightIako u ovom postu neću puno pisati o prometnim pravilima i užasnim vozačkim iskustvima meksikanaca, jutros su na vijestima obavijestili narod da je u gradu planirano postavljanje 500 posebnih zebri za prijelaz ceste, od kojih je tek 150 aplicirano. Zakon kaže da ukoliko se vozač nađe usred tog područja za vrijeme crvenog svijetla, ili je prošao kroz žuto/crveno svijetlo te se našao tamo, bit će kažnjen. Da bi izbjegli optuživanje idiota da su ga prevarili, policajac će slikati vozilo te imati sliku kao dokaz za kaznu. Kazna će biti u vrijednosti od 500 pesosa (220kn).

Inače je totalni običaj ne poštivati crveno i u semafor se prolazi dog god oni sa druge strane nisu krenuli. Što dovodi samo do jednog, kaosa, svi ulete u semafor, i onda si je** mat** i trube, a svi prolaze kroz crveno. Čak je i zabavno to gledati osim ako se nalazite u autu i trudite proći kroz semafor.

Kiša, poplave, primitizam i 3mj kiše

Poplave koje su uzrok uragana Alex i dalje hara na području Nuevo Leona. I iskreno, situacija je stvarno gadna, ne bih to poželio nikome. Voda do krova, blato, struja i plin isključeni. Definicija kaosa, doslovno. Na sreću nema žrtava kao što se u sličnim situacijama može očekivati, no materijalna šteta je ogromna, i trenutno se u cijeloj republici prikuplja pomoć kao pelene, voda u bocama i slično.

Iako se protiv prirode teško boriti, posljedice ovakvih situacija u meksiku su još gore zbog jednog razloga. U Meksiku naime nema previše pravila oko toga gdje se može graditi a gdje ne. Puno kuća, ako to možemo nazvati kućama je sagrađeno na područjima koje nisu namjenjene gradnji zbog toga jer se nalaze na brdu te je teren nestabilan, ili se nalaze u uvalama kuda je davno prije prolazira rijeka.

Slična situacija se desila prije par godina u saveznoj državi Tabasco. Ljudi grade i kupuju kuće u nizinama u kojima postoji mogućnost od poplave ukoliko dođe do većih padalina. Agencije prodaju te prostore sa forama da “već 100 godina tamo nije bilo rijeke”, no gdje je jednom prošla rijeka, proći će opet. U rijetkim situacijama se to područje pripremi kako bi trebalo sa posebnim odvodima da bi se izbjegle takve situacije.

Galerija slika iz Nuevo Leona: Diego Huerta

 
Komentiraj

Objavio dana 12/07/2010 u Monday report, Život

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

 
%d blogeri kao ovaj: