RSS

Ekologija, smeće i smeće

09 srp.

Kako sam već bio spomenuo u mom prošlom postu, totalni je običaj bacati sve kroz kanalizacijske otvore na ulici, koje dovodi do zaštopavanja i kasnijih poplava. No to nije sve, tužno je vidjeti kako ljudima zna ispasti iz ruke, auta ili autobusa boca, tretrapak ili običan papir. Djeca nemaju običaj ni naviku to smeće odložiti negdje. Pitanje se postavlja gdje? U meksiku, se samo u centru gradova može naći kanta za smeće, sva predgrađa i ostalo nemaju mjesto predviđeno za bacanje malog smeća, smeće koje se generira hodajući, pa ono završi na ulici 😦

Gradski odvoz smeća

Lucia_03934Smeće je jedan dosta veliki problem sa kojim se bore svi veliki gradovi, da ne spominjem grad poput Meksiko Citya, i vjerujem da nije lak posao voditi taj dio u gradskom poglavarstvu.

No u Meksiku, osim u rezidencijalnim kvartovima koji su zatvoreni za javnost i imaju svoje kontejnere, ne postoji regularizirati odvoz, već je on odvija kroz privatne firme koje imaju koncesiju i obavljaju taj posao za Delegacije (mini općine unutar grada). Osoba koja želi da joj se odveze smeće, mora ručno doći do kamiona, baciti ili predati smeće djelatniku (slika) i dati 2-3 pesosa (cca 1kn) u posebno naznačenu konzervu. Kamioni prolaze od 3-5 puta tjedno.

Osobama koje ostave smeće na putu gdje prolazi kamion, ono neće biti pokupljeno, te će ostati tamo dok netko od susjeda ne odluči odnjeti to smeće do kamiona ili ga jednostavno psi i mačke ne rasture. Što je jako često i nikako nije ugodno usred vrućina.

Ekologija i odvajanje smeća

Kao što se može vidjeti na slici, kamion na vrhu nosi kartone, djelatnici usluge odvajaju smeće, ali ne radi ekološke i reciklirajuće osvještenosti već radi extra zarade. Mislim da je to sasvim u redu, no, mislim da bi bilo puno lakše kada bi se uveli posebni kontejneri kako je to polako standard u modernijim gradovima, u koje bi se bacalo smeće. Mi doma nismo neki ekološki frikovi, ali odvajamo staklo, plastiku i karton. To djelatnicima usluge olakšava posao, a i mi se osjećamo malo bolje znajuči da će se taj otpad vjerovatno reciklirati kroz neko vrijeme.

Grad polako u pojedinim Delegacijama testira posebne kamione koji imaju odvojene prostore za organski i neorganski otpad. Što je super korak da se nešto poduzme i mislim da idu ok prema tom ozbiljnom problemu, ali sve dok ljudi nisu svjesni tog problema, uvijek će biti smeća na sve strane.

Upravo je danas izašao jedan članak (španjolski) o meksikancima koji govori o tome kako jako mal postotak razmišlja o budućnosti, ne govori direktno o ekologiji, ali je budućnost budućnost.

que los hijos se encarguen de los padres (Nek se djeca pobrinu o roditeljima)

Ovo je jedan od kulturalnih citata, koji se često mogu čuti, ima ih još al ovaj je prikladan. Čim pojedinac ima razmišljanje da će se o nekom problemu pobrinut sljedeća generacija, onda vam to puno govori o logičkom razmišljanju tog pojedinca. Mislim da je ovo jedan od generalnih problema ovdje.

 
Komentiraj

Objavio dana 09/07/2010 u Protiv, Život

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

 
%d blogeri kao ovaj: