RSS

Kiša pada, trava raste

08 srp.

Službeno je počela kišna sezona koja traje uglavnom tokom ljeta. Ja sam jedan od onih koji voli biti u stanu dok vani lije kiša, a tako je skoro svaki dan. Kišna sezona donosi nekoliko dobrih i loših stvari. 

Dobre su one da je jako ugodno spavati navečer uz zvukove kiše uz što smo u potkrovlju. Temperatura je ugodna, prosječnih 15-22C, pa je pravo osvježenje uz normalnu sparinu i vrućinu gradskog asfalta. Osim same kiše, ljeto donosi jednu predivnu situaciju, a to je da su godišnji odmori. Mogu reći da 40% stanovništva odlazi iz grada i da je grad doslovce pust, u pokojim trenutcima podsjeća na neki post apokalipstički grad. I to traje jedno 2 mjeseca. Čovjek se jako lako navikne na mini gužvice u super marketima, kinima i semaforima, tolko da se osjećate baš nostalgično na kraju ljeta.

Loših ima, no mislim da su uglavnom dosta pasivne. Kako sam već spomenuo, živimo u potkrovlju, a to znači da se svi prozori moraju provjeriti, kako je kvart star 40tak godina, u to doba nisu planirali odvode kiše, pa nam u jednom dijelu malo ulazi voda. Auto mi ima krovni prozor, a to znači da moram odštopati odvodne kanale, jer u protivnom ću imat lagunu u autu. U ovom trenutku kiša već pada par dana sa kratkim pauzama.

Još jedna stvar koja je loša kada pričamo o kiši je ta da je stanje cesta jako loša, asfalt se samo krpa i nakon par mjeseci je tamo opet rupetina. Kada padne kiša, pokrije sve te ljepe rupe koje narastu i do 80 cm promjera, sto kada preletite preko toga, pitate se dal još uvijek imate kotače.

Uragan Alex i poplave

Uz kišnu sezonu tu su i uragani, koji je ovaj mjesec posjetio sjeverni dio Meksika, i iskreno, ne bi htio biti u njihovoj poziciji. Zbog visine i položaja okruženog vulkanima Meksiko City je dosta siguran od uragana. No iako nemamo uragane, imamo poplave. Do poplave dolazi kod svake veće kiše koja traje više od jednog dana, a problem je što su ljudi navikli bacati sve što mogu kroz otvore odvoda kanalizacije na ulicama i cesti, i onda se na kraju žale kako grad ne radi ništa po tom pitanju, a sami su krivi.

Kada se kroz period skupi dosta smeća u tim odvodima, jednostavno ne izdrže kapacitet vode koji stiže sa okolnih brda. U tom trenutku voda počne izlaziti van, dizati otvore, i ulaziti u stanove i kuće. Grad radi na jednom mega tunelu ispod grada sa kojim planiraju odvest svu tu vodu negdje drugdje.

 
Komentiraj

Objavio dana 08/07/2010 u Klima

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

 
%d blogeri kao ovaj: